Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2018 yılında kurulan bölümümüzde uygulamalı ve teorik olarak eğitim verilmektedir. Uygulamalı eğitimler Kezer Kampüsünde Turizm-Spor ve Eğitim Uygulama Merkezi'nde verilmektedir. Teorik eğitimlerimiz merkez kampüste yapılmaktadır. AnaBilim Dalı Başkanı
Öğr. Gör. Nalan ASLAN
Kazanılan Ünvan
Aşçı
Kabul Koşulları
ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş
Sınavına (YGS) girmeleri ve "Aşçılık" için yeterli YGS-4 puanı
almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile ilgili
Lisans programlarına başvuru yapabilirler.
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Diyetisyenlik
- Yiyecek İçecek Hizmetleri
Mezuniyet KoşullarıToplamda 120 AKTS seçmeli ve zorunlu derslerini
başarıyla tamamlamalı ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması
gerekmektedir.
Mezunların İstihdam Olanakları
Otel,
Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, Aşçı
unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek
fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane
mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık
şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker
şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb
rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek
müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran
denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler.
Ölçe ve Değerlendirme
Programda
değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle kuramsal dersler ve uygulamalı
çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için dönemlik olarak en az bir ara
sınav ve final sınavı yapılır. Öğretim elemanı, dersin durumuna göre dönem
içinde quiz, proje, saha çalışması v.b. öğretim faaliyetleri yaptırabilir.
Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, quiz, proje v.b. faaliyetlere göre
başarıyı değerlendirmekte serbesttir. Her öğretim elemanı başarı
değerlendirmede uygulayacağı ölçütleri dönem başında ilan eder. Öğrencinin bir
dersten başarısı, o dersin final/bütünleme sınavından sonra, ders sorumlusu
öğretim elemanı tarafından, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40ı ile
final/bütünleme sınav notunun % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen nota
göre belirlenir.