Genel Bilgiler

Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2018 yılında kurulan bölümümüzde uygulamalı ve teorik olarak eğitim verilmektedir. Uygulamalı eğitimler  Kezer Kampüsünde Turizm-Spor ve Eğitim Uygulama Merkezi'nde verilmektedir. Teorik eğitimlerimiz merkez kampüste yapılmaktadır. 
AnaBilim Dalı Başkanı
Öğr. Gör. Nalan ASLAN
Kazanılan Ünvan
Aşçı
Kabul Koşulları
ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve "Aşçılık" için yeterli YGS-4 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile ilgili Lisans programlarına başvuru yapabilirler.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Diyetisyenlik
  • Yiyecek İçecek Hizmetleri  
Mezuniyet Koşulları
Toplamda 120 AKTS seçmeli ve zorunlu derslerini başarıyla tamamlamalı ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.
Mezunların İstihdam Olanakları
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, Aşçı unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler.
Ölçe ve Değerlendirme
Programda değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle kuramsal dersler ve uygulamalı çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için dönemlik olarak en az bir ara sınav ve final sınavı yapılır. Öğretim elemanı, dersin durumuna göre dönem içinde quiz, proje, saha çalışması v.b. öğretim faaliyetleri yaptırabilir. Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, quiz, proje v.b. faaliyetlere göre başarıyı değerlendirmekte serbesttir. Her öğretim elemanı başarı değerlendirmede uygulayacağı ölçütleri dönem başında ilan eder. Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin final/bütünleme sınavından sonra, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40ı ile final/bütünleme sınav notunun % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen nota göre belirlenir.

Öğr. Gör. SÜMEYYE DALAGAN
Güncelleme : 5.07.2022 15:48:52